Bonobo faktid ja töölehed

Ajalooliselt tuntud pügmee šimpansina, bonobo (Pan paniscus) kuulub ohustatud inimahvide hulka, keda leidub ainult lõuna pool Kongo jõgi ja Kasai jõest põhja pool. Üks inimese lähimaid elusolevaid sugulasi, bonobod, eristuvad nende pikkade jalgade, roosade huulte ja tumeda näo poolest.

Bonobo kohta lisateabe saamiseks vaadake allolevat faktifaili või teise võimalusena saate alla laadida meie 19-leheküljelise Bonobo töölehtede paketi, mida klassiruumis või koduses keskkonnas kasutada.

Põhifaktid ja teave

ETYMOLOOGIA JA TAKSONOOMIA

  • Ehkki tema üldnimetus on 'pügmee šimpans', ei ole bonobo tavalisega võrreldes tegelikult väike. šimpans , välja arvatud selle pea.
  • Mõistet 'bonobo' kasutati esmakordselt 1954. aastal, kui Austria zooloog Eduard Paul Tratz ja Saksa bioloog Heinz Heck pakkusid seda teise üldnimetusena pügmee šimpanside jaoks.
  • Nimi võis tuleneda Kongo jõe ääres asuvast Bolobo linnast, mis asub 1920. aastatel esimeste bonoboliikide leiukoha lähedal, laevakastil olnud kirjaveast.
  • 1928. aastal tunnustas seda esmakordselt Saksa anatoom Ernst Schwarz aastal Tervureni muuseumist leitud kolju põhjal. Belgia mis oli liigitatud noorukite šimpanside (Pan troglodytes) kategooriasse.
  • 1933. aastal muutsid Ameerika anatoom Harold Coolidge ning Ameerika psühholoog ja primatoloog Robert Yerkes bonobo klassifikatsiooni, kuna see erines šimpansidest käitumises.

KIRJELDUS

  • Täiskasvanud emased bonobod, keda peetakse tavaliselt tavalisest šimpansist saledamaks, on 66 naela kaaluvad, veidi väiksemad kui nende isased, kelle kehamass jääb vahemikku 75–132 naela.
  • Bonobo pea on väiksem kui tavalisel šimpansil, silmade kohal on vähem märgatavad kulmuharjad. Sellel on must nägu, roosad huuled, väikesed kõrvad, laiad ninasõõrmed ja pikad juuksed, mis jagunevad peas.
  • Võrreldes teiste emaste inimahvide lamedate rindadega, on emastel rinnad suhteliselt esile tõstetud.
  • Bonobol on ka graatsiline ülakeha, kitsad õlad, õhuke kael ja saledad jalad.
  • Ta rändab maal ja veedab aega puude otsas. Suurem osa nende maapealsest liikumisest kirjeldatakse neljajalgsete sõrmenukkide kõndimisega.

KÄITUMINE

  • Primatoloog Frans de Waal soovitab, et bonobod suudavad tunnistada inimeste ja teiste olendite õnne ning näidata üles kaastunnet, empaatiat, lahkust, kannatlikkust ja tundlikkust.
  • Nad eristuvad oma ainulaadse sotsiaalse organisatsiooni poolest, mis, nagu enamik leemuriliike, on väga matriarhaalne. Kõrgete naiste koalitsioon domineerib sotsiaalse püramiidi tipus, moodustades seega rühma tuumiku. Sellest hierarhiast hoolimata juhivad, kaitsevad ja käsutavad alfaisased rühma; järelikult vajavad nad sellel positsioonil püsimiseks teiste naiste lojaalsust. Nendel isastel on tavaliselt vastastikune ja kaasdomineeriv suhe alfa-emastega.
  • Alfaisased on ainsad, kes saavad süüa koos kõrgetasemeliste emastega, kuni ülejäänud isased ootavad.
  • Sageli otsustavad naised, kuhu grupp reisib. Kahe soo vahel esineb agressiivseid kohtumisi harva ja isased on noorte ja juveniilsete bonobode suhtes tolerantsemad.
  • Ema bonobo kasvatab ka oma poegi konfliktides teiste isastega ja toetab neid, et luua paremad sidemed teiste emastega, suurendades sellega tema võimalust saada oma poegadelt lapselapsi.
  • Emasloomade vabanenud paaritumiskäitumise tõttu ei saa isane bonobo kindel olla, millised beebid on tema beebid, mistõttu kannavad kogu vanemliku hoolitsuse emabonobod.
  • Isased bonobod saavad oma sotsiaalse staatuse oma emalt. See ema-poja side jääb mõnikord tugevaks ja kestab kogu elu. Kuigi sotsiaalsed hierarhiad on olemas ja hoolimata asjaolust, et kõrgel kohal oleva emase poeg võib olla madalamal kohal, on sellel järjestusel vähem oluline roll kui teistes primaatide rühmades.
  • Emasloomi kasutatakse duikeritel jahipidamiseks ja oma pearaha kaitsmiseks looduses röövivate isaste eest. Nad on leebemad nooremate isasloomade suhtes, kes neid kiusavad, kuid näitavad üles kõrgendatud agressiivsust täiskasvanud isaste suhtes.

ELUPAIK JA TOITUMINE

  • Bonobod on üldiselt kõigesööjad puuviljasööjad, kusjuures 57% sellest, mida nad söövad, moodustavad puuviljad, millest lehed, mesi, munad, väikeste selgroogsete liha, nagu anomaaliad, lendoravad ja duikerid.
  • Nad toituvad peamiselt puudest ja rändavad maas, et liikuda teiste puude juurde.
  • Neid võib näha ainult Kongo jõest lõuna pool ja Kasai jõest põhja pool, tavaliselt niisketes metsades. Kongo Demokraatlik Vabariik .

ELUPAIK JA TOITUMINE

  • Bonobod on IUCNi punases nimekirjas ohustatud liikideks, nende populatsioonid ulatuvad 29 500–50 000 isendini.
  • Nende arv looduses väheneb suurte ohtude tõttu, nagu metsade hävitamine inimeste poolt ja võsaliha ebaseaduslik jaht.

Bonobo töölehed

See on fantastiline komplekt, mis sisaldab 19 põhjalikul leheküljel kõike, mida peate bonobo kohta teadma. Need on kasutusvalmis Bonobo töölehed, mis sobivad suurepäraselt õpilaste õpetamiseks bonobo kohta, mis (Pan paniscus) kuulub ohustatud inimahvide hulka, keda leidub ainult Kongo jõest lõuna pool ja Kasai jõest põhja pool. Üks inimese lähimaid elusolevaid sugulasi, bonobod, eristuvad nende pikkade jalgade, roosade huulte ja tumeda näo poolest.



Kaasatud töölehtede täielik loend

  • Bonobo faktid
  • Tere, Bonobo
  • Asjad, mida pead teadma
  • Mida rohkem teate
  • Bonobo elu
  • Hominid liikmed
  • Skeleti võrdlus
  • Lähisugulased
  • Šimpansi nõod
  • Võrreldavad Bonobo faktid
  • Ood Bonobosele

Link/tsita sellele lehele

Kui viitate mõnele selle lehe sisule oma veebisaidil, kasutage selle lehe algallikana viitamiseks allolevat koodi.

Bonobo faktid ja töölehed: https://kidskonnect.com - KidsConnect, 4. detsember 2020

Link kuvatakse kujul Bonobo faktid ja töölehed: https://kidskonnect.com - KidsConnect, 4. detsember 2020

Kasutage mis tahes õppekavaga

Need töölehed on spetsiaalselt loodud kasutamiseks mis tahes rahvusvahelise õppekavaga. Saate neid töölehti kasutada nii, nagu nad on, või muuta neid rakendusega Google'i esitlused, et muuta need täpsemaks vastavalt oma õpilaste võimete tasemetele ja õppekavastandarditele.